Re: За съзнателното добро и "лошо"

момчето wrote:

Спомням си, че един път, когато се опитах да се пошегувам с тебе, като те сравних с ласкател и ти цитирах мисълта на Диоген-кучето за ласкателите, ти си лапна езика и изгуби и ума и дума и не посмя да кажеш нищо, така че въобще не се зарадва и усмихна на добронамерената закачка.

Ами... аз и сега занемях.
Честно казано не си спомням, но ако ми припомниш темата и в кой раздел е, аз тутакси услужливо ще се втурна нататък, за да дам израз, не, бих вложил и поетичен патос във възторгът си с който ще посрещна тази ти добронамереност.
Не. Не се гъбаркам, говоря сериозно.
Може и да намираш моите възгледи за наивни и сигурно има гледна точка, от която те изглеждат така. Но това не пречи да съм прав.
Ето например в контекста на горния пример, как аз избирам когато гласувам за кмет, по какво ги преценявам?
Като гледах Софиянски още в началото ми се стори, че този човек за целия си 4 годишен мандат няма нито веднъж да хване метла - нито в службата, нито вкъщи, това е инструмент, който не е за него. И затова бях против. И ето колко далновиден съм бил: при трагичното му управление се разпродаде почти цялата недвижимост на общината, както и се придвижиха значителен брой терени за строителство. Приходите би трябвало да са огромни. Е - София потъна в мизерия, цялата инфраструктура се саморазрушаваше (това е естествен процес, ако не се поддържа) мръсотията и разрухата станаха повсеместни. За 8 г. Софиянски остави след себе си най мизерна столица в Европа.
Като гледах Фандъкова (бивша учителка с непредставителен вид и доста несимпатично излъчване) веднага разбрах, че тази жена не само ползва често метла, а даже имах и чувството, че през седмицата тя има навика дори да влиза в стаите на децата си и там да им оправя леглата и подрежда бюрата. У тях - така ми се струваше - цари чистота и безупречен ред. Това беше моята преценка, такива са ми критериите. И ето сега - вече в София не е останало нищо за разпродаване и се кара с възможно най-свит бюджет и ограничени средства - София е по-поддържана, по-чиста и изглежда по-добре отвсякога.
Това за което говоря са масови критерии. Ето, моите са такива, каквито ги посочих. Послужих с по-популярен пример, тъй като болшинството са запознати с него.
Моето мнение е че средната класа в България е келешлъшка класа. Това са хора, които не стават за нищо. А висшата класа се състои от параноидно-дементирали некадърници. Останалото сме ние - народът. Ето защо няма, не съществува такава политика, която да оперира ефективно с т.нер. частен сектор. Следователно ключовете не са скрити "горе", а трябва да се търсят посредата и "надолу" - в манталитета, нравите, ценностите, там се намират полетата, които задават критериите да-не, да-не.

А по повод на Хераклит си спомних един фрагмент на Диоген Лаерций. В него се посочва как ефесци се обърнали към Хераклит с молба той да изготви ново законодателство. Хераклит - естествено отказал (ако той е виждал полза от подобни начинания, вероятно е щял да си остане базилевс).
Без политика разбира се не може - но тя не е определяща за развитието на обществата. Обществата се развиват по други механизми, не политически.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,
а че е твърде ниска и я постигаме. >
YouTube: < Pink Floyd Cluster One >

момчето wrote:

защото бащата на диалектиката би трябвало по-сполучливо да прави преценка как неговите собствени критерии се отнасят към собственото му мислене и поведение.

Това беше хубава изпреварваща интуиция, защото аз наистина мислех скоро да направя някакво изложение на Хераклитовата философия по повод на другата тема и вероятно ще го поместя в раздел <История на философията>. Та от него например едно от многото неща, които ще видиш е че бащата на диалектиката не е придавал абсолютно никакво значение на собственото си поведение... впрочем за отбелязване е: още един пункт, по който така да се каже Хераклит и моя милост се родеем.

< По-голямата опасност за мнозина от нас не е, че целта е твърде висока и се проваляме,

108 (edited by момчето 13.06.2011г. 17:10:34)

Хераклит wrote:

Но това не пречи да съм прав.
Останалото сме ние - народът. Ето защо няма, не съществува такава политика, която да оперира ефективно с т.нер. частен сектор. Следователно ключовете не са скрити "горе", а трябва да се търсят посредата и "надолу" - в манталитета, нравите, ценностите, там се намират полетата, които задават критериите да-не, да-не.

Странно е защо някой би се самоиздигал за прав или за човек от народа, след като е сред хора, които не го познават и освен това е избрал име на аватар, който по предпоставка го равни с гениите на човечеството, а не с хората от народа. Като си анонимен и непознат е доста безсмислено да се самообявяваш за човек от народа, защото ако си такъв, си в торбата с всички останали, които изброяваш, тъй като те всички са част от него. Разбира се според твоята теза за нуждата от критерии, когато търсим обща почва за разсъжденията си, е нужно или да си измислим такива или да се опитаме да се напрегнем и да се огледаме около нас за тях, но тогава току виж сме стигнали до критериите, според които трябва да си ял филии с мас на улицата, за да се класираш за такъв човек. Или в най-добрия случай, ако си градско чедо, да си ял филии с олио, червен пипер и сол.
Ако изходи от конкретните примери и позиции, които заемаш, от опростените примери за това кой по-добре борави с метлата и връзката й с политиката, както и от игривите ти наклонности да хитруваш, човек би си помислил, че почти си се захванал с нещо подобно на предизборна кампания. Е, даже да приемем, че става дума за закачливи сухи тренировки по ораторство и демагогия, би трябвало да ти се признае известен успех в хитроумната връзка между българската политика и метлата, защото метлата някак си символизира изостаналостта й в настоящия момент на развитие. Да говорим за конкретни имена от нашата политика, когато тя е символ на ниско качество на мислене и поведение, ще бъде неподходящо принизяване на нашето мислене в „мястото за философстване”, за какъвто е обявен сайта. Надявам се по-скоро ние да се опитаме да помогнем на общественото мислене да се издигне на нивото на идеите, проникновението, решенията, които можем да измисляме сами или пък можем да се учим на тях от другите, отколкото да я оставим да завлече нашите философски опити в краката на политиката. Всъщност големия проблем е, че вече доста десетилетия посредствената и пошла политика е тъпкала философията в краката си и я е оставила доста безжизнена и обезобразена, така че не се знае колко време може да й отнеме да се изправи на крака, да набере сили, да подскочи и да полети. Прекалено цялостни коренни промени са нужни на България и всичко тепърва предстои да се измисли и постигне, така че проблемите не са в средата и надолу, а са на върха, защото измислят и водят шепа хора и ако тях ги няма, средата и низините отиват на кино. Да не говорим, че за бизнеса, за който си толкова загрижен, водачеството, управлението, организацията са още по-важни и решаващи за добрата му работа, а те също са отговорност на отделни личности, но у нас е изпълнен с хора, които мислят грешно и нито го съзнават, нито могат да се поправят сами. Въобще в България политическото и философското мислене и познание са толкова изостанали, че не само не можем да ги пренебрегваме, но и е нужно да са в центъра на вниманието, заедно с всички останали проблеми на промените.
Трябва все пак да те поздравим за твоите находчиви опити за хитроумничене, по подобие на древно гръцките философи, за които сигурно си се вдъхновил от писанията на Диоген Лаерций, защото точно така те са развивали остроумието и проникновението, до които не може да се каже, че ние сме стигнали днес. Разбира се не трябва много да се улисваме по хитруването, защото то често си служи с лъжата, а е опасно тя да служи за правило, защото можем да стигнем от свой опит до поуката от баснята на Езоп за лъжливото овчарче. И може би точно тя е вдъхновила остроумието на Аристотел при въпроса: „Каква печалба имат от лъжите си лъжците?”, на което той отговорил: „Да не им вярват, когато говорят истината.”

"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

Трябва да отбележа - и без да скривам задоволство- че последните ти обръщения към мен доста ме развеселяват и оставят едно такова... някак ухилено чувство. Аз също имам мнение за себе си че съм голям хитрец, поне така се намирам, а вероятно и още по-голям шегобиец.
Обаче би ли бил така любезен великодушно да хвърлиш светлина върху питанките в моето собствено позачудване: къде точно съм се увлякъл и съм прекалил в тези си опити да шикалкавя?
Посочи с пръст (най-за предпочитане с показалец, а не с някой съседен пръст, но разбира се ако ти е приятно може както желаеш) към тази от питанките, които се въртят в главата ми: ти смяташ, че като се вглеждам в малките неща и там виждам голямото, без въобще да гледам към него - това не е сериозно; или като се причислявам към "всички", аз се стремя да се идентифицирам с единичното, но - не уцелвам това единично, а някакво съвсем друго, което е много настрани?
Като цяло имам едно усещане, като че ли ме сравняваш с Гьоте: мнозина повдигат вежди одобрително към идеите и идеалите, които той изразява и клатят глави скептично към самата личност на Гьоте, която видимо няма нищо общо - видимо, в представите - с въпросните идеали.

Какво общество какъв Гьоте бе хора!!!

Направихте ли си трудът да погледнете темата. Ако етиката и морала не ви се нравят напишете нещо за ... съзнателното добро и лошо.

Интересният пойнт тук е за съзнателното "лошо"! Това може ли да предизвика добро и прави ли се винаги и непременно в името на някакво добро?

Колко пъти правейки съзнателно добро се е оказвало всъщност лошо! Защото:

1. Не е било разбрано като добро.
2. Не е било използвано за добро.

Ще ви дам тривиално примерче, житейско, което неоценяно се подминава. но това не пречи впоследствие да се сети някой за провокацията и да те обвини, че ти си виновен, че си го подвел и той вече е направил лошо.
Една жена обича един мъж и би направила всичко добро и съзнателно за него. Но той не желае това. От тази неприятна, гнусна жена, отблъскваща кучка.
В един момент тя като му даде пет лева, примерно за цигари, защото той няма той си купува водка и се напива, защото не пуши. Като се напие извършва съвсем съзнателно лошо като ... счупва витрините на магазин. Кой е виновен?

A Jedi shall not know anger nor hatred nor love!

Добро и лошо са отношение на субекта, така че темата не смятам, че е зададена особено философски... Етиката в пълният и смисъл е единствено приложима в рамките на конкретния субект и колкото и някои да се опитват (а те са наистина много) да избягат от това, въпросът накрая опира до лично отношение. Що се касае до група от хора, които трябва да живеят съвместно, дефиницията на "етиката" варира като най-малко общо кратно с което всички могат да се включат в подобен договор. Ако за всички убийството например е нещо неприемливо, те ще го вложат в това общо понятие "етика". Но тази "етика" е нещо различно от личната етика, защото никой реално не я изповядва, а всеки е принуден да нагласи собственото си понятие към това което другите очакват от него. Така че то винаги стои доста изкуствено и това е причината през цялата човешка история да е много фалшиво.

:) малко декларативно, но хубаво е все пак човек да разбере как стоят нещата. Я да видим:

1. Кво е субект? Щото не е напълно ясно.

2. Ако добро (лошо) са отношения на субекта колко местно е това отношение? Едноместно или 1+n?

3. Ако добро (лошо) е отношение на субекта (и приемем работно, че "субект" е стандартен социален човек) то тогава това означава че добро или лошо е той да се отнася към нещо

4. Например: той гледа през прозореца на автобуса. Лошо.

5. Или не всяко отношение е д/л

6. кои са и кои не са?

7. Ако за х отношението О1 е добро а за у отношението О2 е лошо кво правим? Излиза че събитието, към което имат отношение х и у не може да се определи етически. Така, да убиеш бебето Адолф не е нито лошо нито добро, добро е само нашето отношение към него (иули лошо)

8. Ако е така, ние може да правим каквото си поискаме, защото винаги можем да изпаднем в подходящото ad hoc отношение към събитието. Ити може да гръмне Адолф на 1 годинка и да има добро отношение към това, а мамата на Адолф, strange as it is, може да има лошо отношение към същото. Кой е в час или, казано по нашенски, кой е прав и кой бърка?

9. Ако отношението на "субекта" х към феномена Ф е добро (Д) това ни казва нула за етическата природа на Ф. Плюс за смислеността на Х и за основанията на х да има Д. Казва ни само и единствено как х евентуално схваща Ф, не какъв е етическия статус на Ф.

(1-9) ни карат леко в посоката да отхвърлим смелото твърдние, че д/л са отношения на субекта. И особено като се има предвид практическия живот на хората, където те, на практика (явно не са субекти или не са в час с теорията на Ити) окачествяват събития като д/л а не просто своите отношения към тях. Е, има добра новина накрая, едно отношение също може да бъде взето като събитие (когато П се смее докато И убива бебето Адолф и това събитие е лошо то е смислено да приемем, че смеенето на П, което представлява неговото отношение (но към събитие, не просто само по себе си, предикатът трябва да е дву местен за да има релация sRe)) е лошо.

10. Да, етиката е приложима в рамките на даден субект, макар, че някой съдии биха оспорили това, но не единствено. Щото тя е приложима и към групи от хора (100 деца убиха бебето Адолф) както и основно към събития (убийството на бебето Адолф), които основно тя иде да характеризира (като добри и/или лоши).

Си мисля.

9.

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Май на това му викат да се оплетеш в собствените си мисли...

"9. Ако отношението на "субекта" х към феномена Ф е добро (Д) това ни казва нула за етическата природа на Ф. Плюс за смислеността на Х и за основанията на х да има Д. Казва ни само и единствено как х евентуално схваща Ф, не какъв е етическия статус на Ф."

Ми аз какво според теб твърдя? Разбира се че... Ф няма етическа природа. Това обаче не значи, че субекта няма основания да й придава такава... Теб ако те удари тухла по главата, каква етическа природа ще подозреш в гравитацията и масата на тухлата? Ама сигурно ще се замислиш защо е паднала и кой как си е гледал работата.

"8. Ако е така, ние може да правим каквото си поискаме, защото винаги можем да изпаднем в подходящото ad hoc отношение към събитието. Ити може да гръмне Адолф на 1 годинка и да има добро отношение към това, а мамата на Адолф, strange as it is, може да има лошо отношение към същото. Кой е в час или, казано по нашенски, кой е прав и кой бърка?"

А представи си, че ядеш телешко задушено. За да ти дойде в чинията, някой е трябвало да убие някое теле. Ето ти убийство. Кой е убиеца - самият извършител на заколването, тоя дето му е платил, или ти дето го ядеш? Защо приказваш абсурди, че някой може да е прав, а друг да бърка с етическите си възгледи спрямо каквото и да е? Силно предполагам, че в твоите етически възгледи точно тоя проблем дори не съществува... Което прави обърканата ти логика, с потенциала за още по-голямо объркване. Докато за мен нещата са прости - докато го няма субекта - етическият проблем не съществува. Докато я няма групата от субекти които изповядват еднакви етически възгледи - те не съществуват за нея. Съдията дето го перчиш, точно потвърждава тая теза, защото той е нарочен да налага тези възгледи, след като държавата е решила, че те трябва да се изпълняват от цялото населенени. Т.е. те не изхождат директно от твоя феномен, а от субекта който го интерпретира.

"Докато за мен нещата са прости" :)

… the answer is, in essence, that during this century of science’s greatest achievements, most physicists and philosophers have given  up on the idea that the purpose of science is to discover how the world really is. Instead they want to regard it as a mere instrument for making predictions and achieving pragmatic goals.

www.sofiafilm.com

Хм...
А как ви се струва една такава теза, че етическото предхожда субекта... освен глупава?
Предполагам, според iti, може да изглежда например: само още по-глупава.
Но вдействителност е точно така.

Ако етическото предшества субекта, тогава ще излезе, че то предхожда и словото, а как без словото бихме могли да разискваме етиката и да вървим към нейното определяне и развиване. Мисля, че тезата, както идеята, добива смисъл само когато й се придава смисъл чрез обяснения, доводи, доказателства и за да можем да добием представа и да дадем тласък на цикъла на тезата, антитезата и синтезата е нужно да развием тази теза. А кой друг да я развие освен този, който я предлага и твърди, че тя е вярна? Но дори и да е вярна тази теза, въпроса е дали да изберем да водим спора в духа на въпроса – Кое е първо, яйцето или кокошката? – или да приемем, че сме доста изостанали в договорирането на етичните норми, правила, стандарти в България и все още не можем да правим прехода от етиката на тиранията към етиката на свободата и демокрацията, защото не сме способни да му придаваме смисъл и съдържание с мисленето и делата си заедно. Големият проблем свързан с етиката у нас според мен е, че не знаем и не можем да договорираме тези критерии, принципи, правила, които да създават чувство у хората, че интересите им са защитени, както и в липсата на съзнание, че промяната на нашето незнание и неумение в тази посока е в основата на създаването на етична среда в общественото пространство. При това положение ние  изпадаме лесно в самоизмамата, че решаваме основополагащи разбирания и принципи в етиката, докато всъщност се отказваме от запълването на етичния вакуум в теорията и практиката на съвременна България и така сами си създаваме безпътица и безизходица, от които не можем да се освобождаваме.

"Мнението е нищо, идеята е всичко." - Платон
"Всичко хубаво, казано от когото и да е, смятам и за свое." - Сенека Млади
"Този, който крие грешките и недостатъците си, няма намерение да се поправи." - Волтер

117 (edited by Хераклит 02.12.2011г. 01:27:24)

момчето wrote:

Ако етическото предшества субекта (...)

Много зависи - кой субект, така да се каже или какво разбираме под субект. Лично аз съм краен еволюционист (тотален структурен функционализъм) и предпочитам да мисля субекта онто-генетически, като "ставане", оформяне, формиране. Никой не се ражда готов и завършен субект, в този смисъл етическото винаги изпреварва, може само с малко, но все пак изпреварва ставането на субекта. Човекът попада в етическа ситуация още преди да е станал човек - от люлката. Това са всякакви схеми и правила, през които - искаш не искаш - определяш себе си най-малкото като "добър" или "лош". Това е ако субекта се мисли като "ставане" в жизненосветова среда, няма начин по всички равнища на интеракцията (взаимодействие) да не са разположени и плоскостите, къде успоредно, къде във фигурите на по-сложна геометрия на етическото.
Така както ти го каза звучи много философски, честно казано е приятно човек да се зачуди, доставя удоволствие. Аз обаче тези неща не ги мисля така, а съвсем брутално, почти като физиолог. За мен общо в цялата категория етическо най-голямото, основното противоречие е противоречието между норма и ценност, те не са едно и също - в идеалния случай са, но обикновено се разминават, а понякога могат да се разминат чак до полярна противоположност. Опитът да се намери синхронът, да се хармонизират е сред най-красивите усилия на мисълта. И според мен разбирателството става много по-истинско на нивото на споделените ценности, отколкото на нивото на споделения морал.
Това е защото ценност и морал са страхотно асиметрични и е безкрайно трудно, та чак невъзможно да се получи "правилна геометрия". Моралът е повече в етиката, в етическото и проявява бинарен характер на утвърждение и отрицание: това което не е морално трудно остава безотносително и безразлично към моралното, то автоматически е неморално. Докато ценностите имат коренно различно "пространство" бинарният им характер е друг: те са донякъде в етическото, но не изцяло и донякъде в естетическото, но не напълно, затова при ценностите е възможно, освен утвърждаване и отрицание и пасивна неутралност като безотносителност и безразличие. Затова е много по-трудно върху дадена ценностна система да се градят различни варианти на морални схеми, по-голяма широта на възможностите има върху даден морал да се изграждат варианти на ценностни системи.

Колко удобно :

"Лично аз съм краен еволюционист (тотален структурен функционализъм) и предпочитам да мисля субекта онто-генетически, като "ставане", оформяне, формиране. Никой не се ражда готов и завършен субект, в този смисъл етическото винаги изпреварва, може само с малко, но все пак изпреварва ставането на субекта. Човекът попада в етическа ситуация още преди да е станал човек - от люлката. "/Хераклит/

Еволюционизма предполага да се докаже как предхождащите ни шимпанзета или други подобни са били субекти с етични норми. Възможно е. И има доказателства на учени за добрата и перспективна социализация на животни. Но компилацията от етика-норми-морал е добре да се уточни спрямо Човек, който успява -> способен е да отсъжда.
Може би и растението и дървото "попадат в етическа ситуация", но не и звездите.
Субектът е провокативен и манипулативен психологически, но спрямо нещо става познаваем етически. Ако етическите норми не са в кръгът на нашето рационално имплициране по-добре да не се опитваме да сме такива каквито не сме.

119 (edited by Хераклит 03.12.2011г. 02:19:42)

Ами, не - не е удобно, защото от средата на 20 в. "еволюционизъм" е най-губещата карта на която може да се заложи, а "структурен функционализъм" е толкова остаряло и компроментирано, че едва ли не - без никой да го казва наглас - почти е отречено. Така че не - не е удобно когато предварително заемаш губеща позиция, стига разбира се да имаш ориентация до толкова, че да знаеш, че е такава, аз знам.

Ако става дума за "етическите норми" при шимпанзетата - ето част от тях и само накратко. Отношенията на господство и подчинение са предимно по род и възраст. Таткото шимпанзе иска да изчука малките шимпанзета - дъщерите си преди малките шимпанзета - синовете му да го направят когато порастнат. И се получава една от първите поляризации на норма и ценност: дъщерята иска да бъде "морална" (да бъде "добра" и да постъпи правилно) затова се насочва към естетически по-грозното - дебелият, увиснал и безформен стар маймун, на който смрадта е несравнима с уханието на свежото, младо, жизнено тяло и не иска да бъде неморална, отдавайки се на по-младата маймуна неин връстник. Такива са не законите (защото там няма закони), а нормите на стадото или етическото - това е установеният ред. Накратко: идеята ми горе беше, че ти се раждаш в предварително установен ред със съответната конфигурация на норми. И преди да достигнеш зрялост (пълнолетие), преди още да почнеш да правиш избори вече е заложена поляризацията "норма" - "ценност". Например "нормата" ти казва, че трябва да се изчукаш с ей онази стара отврат, защото такива са нормите на племето, а ти искаш да бъдеш "добра" дъщеря. Но някакво друго биологико-естетическо чувство ти казва, че искаш да го направиш с най-силният, най-красивият и смел от младите маймуни - ето това може да бъде твоя "ценност" и като полуестетическа и полуетическа ценност е "добро", но от гледна точка на общностната норма не е, а е "лошо", така да се каже "аморално". При младият маймун всичко предстои, той самият е борба за себеосъществяване - това трябва да се подкрепя, при стария маймун всичко е наличност, даденост, имане и притежание, това са позиция в стадото и храна - това изисква подчинение (заради респекта). В крайна сметка това са дълбоки и много древни психични структури, ако някои днешни съвременнички понякога си мислят, че уж "те" правят избор - няма такива филми, както винаги съм твърдял и продължавам да твърдя - човекът е просто един автомат, механизъм, който и не е толкова сложен... мистерия и тръпка от избора може да изживява само човек, който не е виждал дълбините и не ги познава.

Да точно така - спрямо нещо става познаваем етически, въпросът е само от КОЯ гледна точка и от гледната точка на коя конкретна етика?

Защото това което описах при маймуните впоследствие при първобитните хора се завърта и тези норми стават точно обратните, вече с отрицателен знак. Една от функциите на тотема, например, е да регулира като ограничение маймунските  процеси на кръвосмешение. Друга функция е властовата - ако старият маймун е защитавал господството си основавайки се на нормите на племето и с ръмжене, новият жрец е несравнимо по-хитър и изобретателен - той овладява господството чрез свързаността си с тотема и принадлежността на останалите, равните към клана на съответния тотем. Тук не че става изцяло така, но има момент на ловкост и самопровъзгласяване заради матриархалната организация на ранните човешки племена (мъжката маймуна от стадото е изместена от почетното място и там вече стои жената пра-майка при човешките племена, само че тази трансформация не е огледално-симетрична, а е по-сложно, за което не ми се говори сега).

Така че, лично за мен, нормите не са чак такъв предмет на избор, повече избор има от другата страна - в ценностите.

120 (edited by assasin 03.12.2011г. 12:17:55)

Това, което написах отразява удобството на субекта във възможността му да се ражда /и създава/ в едни вече установени етични норми. А не удобството на позицията, която заемате като еволюционист.
Самото предзадаване или предпоставяне на нещо си идва както с позитивите така и с негативите. Но удобството е за предпочитане пред пионерското поръчение тепърва да се създават норми, закони и морални устои.
Честно казано не можах добре да разбера примера с маймуните, кръвосмешението (?)- това неморално ли е, между другото?
Но искам да отбележа нещо друго. Ценностите не са идеали. Етическите ценности са тъждествени с нормите. И в това няма нищо трагично. Субектът е основополагащ, освен с функцията си на разумно и разсъдъчно същество и съзнание, но и с фундаменталната си роля по отношение целите и последиците, които се поставят, предвиждат и постигат с определени етически норми. Това са "предпоставки от необходимо практическо значение"! :) Не съм го измислила аз, за съжаление.

"“Те всички излизат от основното положение на моралността, която не е постулат а е закон, чрез който разумът определя непосредствено волята, която воля тъкмо поради това, че е определена така като чиста воля, изисква тези необходими условия за спазването на своето предписание. Тези постулати не са теоретически догми, а предпоставки, от необходимо практическо значение, следователно те наистина не разширяват спекулативното познание, но дават на идеите на спекулативния разум изобщо (чрез отношението си към практическото) обективна реалност и им дават правото на понятие…” (Кант, И. Критика на практическия разум. С. , 1974 г. , с. 184.)